12.- Keuzemogelijkheden


In wezen zijn er drie mogelijkheden, in onze beleving gaande van "o.k." naar "beter" en "beste" voedermethode: 

1.- o.k. = volledig brokvoeding;

2.- beter = gedeeltelijke afwisseling tussen brokvoeding en vers vleesvoer; 

3.- best = gevarieerd diverse voeders op basis van hoofdzakelijk versvlees afwisselen [en soms ook zelfs BARF].  

Punt per punt uitgelegd :

 

1.- Alleen maar brokken. 

Als je de hond volledig op brok zet, kies dan de minst schadelijke brokken; zoek dus de beste brok uit voor jouw dier:  

-> waar duidelijk opstaat dat het noch geur-, kleur-, smaak- & bewaarstoffen bevat! 

-> beter zijn brokken met een aangegeven hoog percentage echt dierlijk vlees; 

-> kies brokken met een zo hoog mogelijk vetgehalte. (het zal nooit 22 tot 33% zijn), wel altijd ergens tussen de 5 en 15% (dus altijd te weinig voor de hond); 

-> beter zijn brokken zonder al te veel granen en zo een laag mogelijk koolhydratengehalte; 

-> brokken op basis van rijst of gekookte aardappelen (groente) zijn beter dan op basis van granen.  Vermijd maïs.  Ook hier geldt : hoe minder koolhydraten hoe beter.   Als je kiest voor brok, heeft men behoefte aan koolhydraten om het tot brok te kunnen maken, je hebt geen keus; het is een noodzakelijk kwaad.  Meestal is het goedkope haver of andere granen, die een zeer hoog % aan koolhydraten leveren (meestal rond de 50% of meer, terwijl een huishond ergens tussen de  3 en max. 8% behoefte heeft aan koolhydraten;  

-> kies eerder voor een geëxpandeerde brok i.p.v. een geperste brok in tegenstelling tot alles wat je er omgekeerd over hoort. 

WETENSWAARDIGHEID in dit verband:

- De half brij (vloeibare mix) die ze hebben samengesteld om tot brok te gaan persen, moet bij wet verplicht eerst verhit worden tot over de 100% om volledig vrij van ziektekiemen te zijn.  Bij geëxpandeerde of geëxtrudeerde brok gebeurt deze verhitting in de dichte tubes van de machine waarin de brok gepoft wordt, waardoor weinig of geen voedingswaarden verloren gaan in één enkele handeling en één enkel circuit.  Bij andere fabricageprocessen, waarbij de brij op voorhand wordt gekookt om nadien afgekoeld of nog bij ca.75*C geperst te worden, gaan in de kookprocessen meer nutriënten verloren.  De grondstoffen van een koudgeperste brok zijn dus wel degelijk op voorhand eveneens steriel gekookt, ... maar dat wordt gemakshalve even niet verteld. 

​- Tijdens zo'n verhittig treedt er in alle gevallen een reactie op zoals bij vlees op de BBQ waarbij schadelijke pak's ontstaan .  Dit heet de reactie van Maillard.   Recent is uitgewezen dat bij geëtrudeerde brok slechts één zo'n soort van verbrandde elementjes voorkomt, terwijl bij geperste brok er twee soorten van deze verbrandde deeltjes in het voer voorkomen.  Tijdens een verhittingsproces, bij de productie van brokken gebruikt, worden er verbindingen gemaakt tussen de suikers (zetmeel/KH) en de eiwitten. Dit noemt men in de scheikunde een Maillard reactie. Deze naam komt van de chemicus Louis Carnill Maillard. Deze Maillard reactie geeft de typische bruine kleur aan brokken. De reactie vindt ook plaats als u uw witbrood in de broodrooster stopt. Deze verkleurt dan ook bruin. Ze noemen dit “Advanced Glycation Endproducts”. Het ernstige hieraan is dat deze verbindingen laaggradige ontstekingsreacties veroorzaken, die met name de ogen kunnen aantasten. Staar bij honden is een gevolg van laaggradige ontstekingsreacties. Waarbij diabetes en ouderdom een versterkende rol spelen. En zo kan het komen, dat als je iets niet weet,  "opeens" de gevolgen wel geplaatst kunnen worden. 

 

-> kies vervolgens best een brok met meer dan slechts 1 diersoort aan vlees erin of kies een merk dat meerdere diersoorten afzonderlijk aanbiedt en wissel die af.  Bijvoorbeeld : Eend&Konijn afgewisseld met Kip&Lam, beide van Renske, enzovoort ...  Het is helemaal niet verkeerd om meerder brokkensoorten van hetzelfde merk met elkaar af te wisselen om de variëteit aan essentiële voedingsstoffen zo hoog mogelijk te houden = verschillende aminozuren en zo !  Op die manier voorkom je ook bij de hond een te eenzijdige voeding met mogelijks nare gevolgen van dien. 

-> ga voor een brok die geen jaar houdbaar is, maar bvb. 2 maanden.  Hoe langer houdbaar, des te minder echt vet en des te meer bewaarmiddelen ...

-> let erop dat de brok in papieren of aluminiumfolie zakken zit en niet in plastieken zakken i.v.m. afgifte van schadelijke stoffen, zoals bvb vrouwelijk hormoon (oestrogeen) wanneer de brok er warm in verpakt wordt. 

Het zal heel moeilijk zijn om al deze punten in 1 merk [m.u.v. Renske] terug te vinden.  Altijd zal je ergens wel een compromis moeten sluiten.  
 

DAN …
=> Als je jouw merk van brok hebt gekozen, neem dan de zak en kijk naar de aangegeven samenstelling en percentages; 

=> voer altijd om te beginnen veel minder (van 10 tot wel 25% minder) dan wat op de zak aangegeven staat !; 

=> altijd de brok aanlengen en inweken met  lauw water.  Zo niet zou de hond kunnen uitdrogen (dehydreren) en/of problemen ontwikkelen met nier- & urinewegen (gruis); 

=> doe regelmatig een pufje visolie bij het voer.  Beste is zalmolie omwille van vrnl. de omega-3; 

=> vul het aangegeven aanwezige (te lage) vetpercentage aan met dierlijk vet (bvb. Schapenvet) tot een 25% van het geheel.  Bij windhonden mag dit op 22% blijven steken. Bij molossers mag dit tot 30% gaan, poolhonden zelfs 33%; 

=> om de nodige natuurlijke bouwstoffen binnen te krijgen, iedere maaltijd completeren met een beetje veendrenkstof en ca. 10% aan groente en ca. 5% fruit.  Groente kan je vervangen door een weinig zeewier. Zeewier is niet alleen rijk aan heel veel essentiële nutriënten maar is ook nog eens effectief tegen tandplaque.  Kijk voor de toegelaten groenten en fruit eerder in de tekst, al dan niet rauw geraspt of gekookt en gepureerd. 

=> let op, het totaalgewicht voeding aan de hond te geven, dient  inclusief alle ingrediënten te zijn en dus niet brok + het één + het ander.  Vb.: als een hond 300 brok krijgt, geeft je hem die 300gr. inclusief het schapenvet, veendrenkstof, af en toe honing, groente (of zeewier) en fruit (moet niet iedere dag doch hoe vaker hoe beter) + 300 ml lauw water en laten inweken totdat alles een brij is geworden. Dus niet 300 gr. brok + alle andere toevoegingen er nog eens bovenop ...

Het zal m.a.w. moeilijk zijn om al die gegevens en kwaliteiten in 1 brokkenmerk te vinden.  In Nederland en België hebben we één brokkenmerk waarbij we dit wel hebben gevonden en dat is bij Renske.  Er zijn ook nog een handvol brokkenmerken die wij als "verantwoord" zouden durven te bestempelen, maar helaas, die komen dan weer uit Amerika, of Canada, of Noorwegen, of Catalonië: allemaal heel erg ver weg, met veel  transport van dien en energieverlies om de brok tot in onze contreien te krijgen.  Alle handelingen en mensen die nodig zijn om deze brokken te importeren , kosten veel geld en dat weerspiegelt zich in de hoge prijzen van die buitenlandse merken. 

 

2.- combi brok afgewisseld met complete vleesvoeding

Uitgaande van 2 of 3 dagen achter mekaar brok per week, kan je je richten op dezelfde brokken als in punt 1.  Weliswaar met dat verschil, dat je naast lauw water niks anders aan je brok hoeft toe te voegen, omdat de hond/kat in de 4 of 5 dagen van het vleesvoer de nodige dingen terugvindt die hij eerder tekort kreeg.  Het overtollige uit de brok wordt ook weer afgedreven door het vlees.  
 
De overige 4 of 5 dagen voer je dan complete vleesmaaltijden.
Kies in dit geval voor  K.V.V. van diersoorten die niet in de brok verwerkt zitten, voor de afwisselingen in dierlijke eiwitbronnen.  

Om zoveel mogelijk toevoegingen te vermijden, is het aan de orde om minimaal 4 à 5 (of meer) diersoorten met elkaar af te wisselen.  Groente, fruit, veendrenkstof, zeewier, ei, honing, kefir / yoghurt  e.a. zijn niet echt nodig in deze combinatie, dus wel facultatief, doch werken wel bevorderlijk (reinigend / anti-oxidant) is onze ervaring   

Als je NRV (Natuurlijk Rauwe Voeding) voedert op basis van 1 – 2 of 3 diersoorten, is het absoluut zaak om wel alle toevoegingen te gebruiken of er is kans op een tekortkoming aan essentiële nutriënten.  In dat geval varieer je ook zoveel mogelijk met diverse groenten en fruit.  Alle andere eerder genoemde supplementen zijn dan eigenlijk wel min of meer noodzakelijk om de hele biologische balans in evenwicht te houden.

De boodschap is dus: afwisseling is de sleutel tot een gezond evenwicht.

Nooit goed is om brok en vlees door elkaar mengen.  De hond bezit geenszins de enzymen om beide totaal verschillende substanties af te breken en te verteren. We zijn evenmin voorstander van 's morgens het ene en 's avonds het andere; dit vermoeit het spijsverteringssysteem, omdat het telkens 100% moet schakelen van het ene soort enzymen naar een ander soort enzymen.  Laat daarom telkens minimaal 12 uur tussen het voorschotelen van de twee totaal verschillend gevulde voederbakken, of beter nog, voer een aantal dagen na mekaar versvlees en een aantal aaneengeschakelde dagen droogvoer. 


3.- slechts en alleen complete vleesvoeding voeren, 7 d. per week.  

 

Als je complete vleesvoeding voedert op basis van 1 – 2 of 3 diersoorten, is het zaak om wel alle toevoegingen te gebruiken of er is kans op een tekortkoming aan essentiële nutriënten.  In dat geval varieer je ook zoveel mogelijk met diverse groenten en fruit.  Alle andere eerder genoemde supplementen zijn dan eigenlijk wel min of meer noodzakelijk om de hele biologische balans in evenwicht te houden. 

Hierbij wat ik persoonlijk toch met meest van al aanbeveel uit eigen studie en ervaring:

Als je minimaal 4 a 5 diersoorten of meer met elkaar afwisselt binnen een tijdspanne van 14 à 30 dagen, dan voer je COMPLEET.  Groente /zeewier, fruit, veendrenkstof,  ei, honing, kefir / yoghurt  e.a. zijn dan niet broodnodig, dus wél facultatief, doch werken wel bevorderlijk in vele opzichten, naar onze inzichten. Je mag deze ingrediënten dus gerust wel een paar dagen per week vergeten.   Die veendrenkstof is in dit dieet dus mogelijk voor een paar keer per jaar een kuurtje.  (Wij daarentegen geven veendrenkstof vrijwel continu als anti-oxidant en om te voorkomen dat onze honden de varkens- en ezelsstront op eigen terrein oppeuzelen).

Wanneer je 7 d. per week rauw en vers voert, kan je ook bvb
2 dagen per week goedkopere, enkelvoudige vleessoorten voeren.   De overige dagen voer je dan bvb :
2 dagen kip/rund,
1 dag vette vismix,
1 dag paard, lam, kalkoen
1 dag eend/rund. 
Af en toe, seizoensgebonden en volgens de aanvoer, wissel je een keer af met wat anders zoals bvb. wild of tropische diersoorten …
Kijk, alzo heb je in 7 dagen 9 diersoorten.  Betere afwisseling en gezonder kan je het niet doen. 

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Gastenboek

  • 26-12-2017 - mooie overzichtelijk site lees meer
  • 22-07-2017 - Geachte.

    Zit er in jullie budget diepvriesworst ook calcium fosfor...  lees meer
  • 19-08-2016 - Zijn die groentemixen bevroren? lees meer
Plaats een bericht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2015 - 2018 Catering4Pets | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.